Korpsets viktigste inntektskilde er loppemarkedet, og er som hovedregel den eneste inntektsgivende dugnaden vi har. Loppemarkedet arrangeres hver høst og hver vår, vanligvis september/oktober og april. Andre mindre dugnader kan forekomme, men det er da ved spesielle anledninger, som for eksempel lengre turer eller jubileum.
Loppemarkedet sørger for at vi får inn nok inntekter til å lønne dirigenter og instruktører, til å arrangere sosiale aktiviteter, og det sørger for at vi kan fortsette å holde medlemskontingenten på et lavt nivå.
Nøkkelen til et vellykket loppemarked er at så mange som mulig bidrar! Derfor er det obligatorisk å stille opp. Hvis det er mulig ønsker vi at begge foreldre stiller hele helgen, men vi har forståelse for at det ikke alltid går.
Det er mye arbeid som legges ned i et loppemarked. Korpset har en egen loppekomité som koordinerer arbeidet. Alt skjer på til sammen seks dager, og dagene er lagt opp slik:
Tre kvelder i forkant av loppemarkedet tar vi imot lopper på skolen. Vi møtes ved loppekjelleren klokken 17, og bærer ned lopper til ca. kl. 21:00.
Selve loppehelgen ser slik ut:
Foreldre og musikanter blir plassert på hver sin post.
Oppsal skoles musikkorps er kjent for å ha de beste kakene, så her er det viktig å få inn nok bidrag i løpet av helgen. Det må derfor bakes to kaker til lørdagen, og en kake til søndagen. Runde kaker med krem er populært!
Mandag puster vi lettet ut over et godt resultat! Til tross for at det er høyt tempo og mye jobb mens det står på, er det også veldig gøy og sosialt, og du blir kjent med mange bra folk i nabolaget!
Har du lyst til å være med i loppe komitéen, så er du hjertelig velkommen til det. Det innebærer langt mindre jobb enn mange tror.
Er det mye tungt å bære?
Svar: Ja, men det er nok småting også, dersom man ikke har rygg til å bære tungt. Det vil selvfølgelig bli respektert uten spørsmål om noen ikke har helse til å være med å bære. Det er mange oppgaver på et loppemarked som ikke forutsetter at man kan bære tungt. Det er bare å si ifra, så finner vi en løsning.
Jeg er ingen selger!
Det er de færreste av oss som er det. Likevel får vi inn gode inntekter hver gang. Det viktigste er å være mange nok, ikke å ha de store selgeregenskapene. Etter hvert får man erfaring, og mange får "blod på tann" når man opplever sammenhengen mellom egen innsats og inntekter til korpset til barna. Det er dessuten noen enkle teknikker man kan lære seg dersom man spør de som har litt erfaring. Hvis du virkelig ikke liker tanken på å selge, finner vi andre oppgaver til deg.
Det er bedre om du stiller opp og gjør noe, enn at du uteblir. Ikke la dette være et hinder for at barnet ditt melder seg inn i korpset.
Jeg har et handikap. Kan jeg likevel bidra?
Ja. Det er nok av oppgaver å ta av. Bare si ifra til loppe komitéen.
Kan vi betale i stedet for å bidra på loppemarkedet?
Nei. Det er et mål og en tradisjon at skolekorps skal ha en sosial profil. Det vil si at deltagelse skal være åpent for alle, uavhengig av foreldrenes økonomiske status.
Hva skjer hvis vi ikke stiller opp?
Loppemarkedet blir mer slitsomt for de andre, inntektene faller og det blir vanskeligere å drive korpset.
Kan man ikke, så kan man ikke, og det blir respektert om vi får beskjed. Likevel har vi hatt nær 100% oppmøte hver gang. Ingen har uteblitt uten med god grunn. Oppmøtet vi har hver gang viser hvilken solid gjeng med foreldre som er engasjert i korpset!
Er loppemarked virkelig nødvendig?
Ja, uten tvil. Medlemskontingenten ville ha ligget på rundt kr. 10.000.- i året pr. medlem dersom vi skulle latt være å arrangere loppemarked.
Hvor store inntekter får man inn på et loppemarked?
Et loppemarked er i særklasse i forhold til sammenlignbare arrangementer når det gjelder å være en effektiv inntektskilde. Opplevelsen har nesten alltid vært at innsatsen var verd slitet!